Een dagje Zweden - Reisverslag uit Eda, Zweden van linda horik - WaarBenJij.nu Een dagje Zweden - Reisverslag uit Eda, Zweden van linda horik - WaarBenJij.nu

Een dagje Zweden

Door: topy

Blijf op de hoogte en volg linda

19 September 2010 | Zweden, Eda

Zondag 19 sept.

Gisteren hadden we het er over wat we zouden gaan doen een zondag, en John had wel zin om weer eens een eind te gaan rijden. Maar dan wel een kant op waar we nog niet eerder geweest zijn. Dan kunnen we hier voorlopig nog genoeg kanten op, maar het leek ons wel eens leuk om dan maar eens in Zweden te gaan kijken!
Dus s'avonds een poosje googlen (is een werkwoord tegenwoordig) en toen werd er besloten een dagje naar Eda de gaan.
Dat is een aardig eindje rijden, ongeveer 4 uur, dus we moesten op tijd op pad. Acht uur ons bed uit en 8.40u zaten we gepikt en gepoetst in de auto. Ontbijten deden we in de auto, dat en de broodjes voor s'middags hadden we gisteravond al klaar gemaakt.
Omdat het mijn inziens erg vroeg was ( het is tenslotte zondag) heb ik van begin tot eind met mijn fototoestel op schoot gezeten in de hoop een eland te treffen. Maar niks hoor, alleen schapen, koeien, paarden en een paar katten. Niks aan dus, hadden we in Nederland ook!
Wel was de rit er naartoe heel erg mooi!
We reden een heel groot deel langs het water en omdat de zon behoorlijk scheen, leek het af en toe wel zilver! De herfst begint ook steeds meer kleuren te geven en het word steeds "bonter".
Dus toen die 4 uur iets uitliep omdat er een stuk weg afgesloten was, en we dus via een andere prachtige weg moesten rijden, hebben we niet eens gemoppert!

Eenmaal de grens over was het nog maar een minuut of 10 rijden naar Eda. We zouden naar een reptielen huis gaan. Zelf noemen ze het een "zoo", maar dat vond ik toch wel wat ver gaan. Maar behalve reptielen hadden ze er ook verschillende aapjes en was het zeker leuk te noemen. En dat terwijl ik helemaal niet van reptielen houd...Maar achter glas is het dan wel weer grappig.
Na een 5 kwartier waren we wel weer door de hele "zoo" heen (en hadden we heel rustig aan gedaan) en zijn we naar een megagroot winkelcentrum gegaan. Die waren we gepasseerd toen we op zoek waren naar de reptielen. Alle winkels daar waren supergroot! En zóóóó véééél goedkoper dan Noorwegen! Hadden we van te voren geweten dat dit zondags open was, hadden we daar meer rekening mee gehouden. Nu hadden we geen kleding o.i.d meer nodig, maar er was zat te krijgen!
Ook 2 grote sportwinkels voor de nodige winterkleding. Er was een supergrote snoep winkel, waar de kinders helemaal vrolijk van werden! De prijzen waren natuurlijk allemaal in Zweedse kronen, maar we konden er gewoon met Noorse kronen betalen en dan ging er nog ongeveer 10% van de prijs af. Omdat de Noorse kronen meer waard zijn! Dus de prijzen waren al voordeliger dan normaal en dan ging daar dus nog eens 10% vanaf. Nou, dat is nog eens leuk boodschappen doen! Zo is een kilo snoep ( zelf scheppen, dus kan ook minder) in Noorwegen ong. 110,-kr en in Zweden 70,-kr. En dan gaat er nog 10% vanaf. Dus konden de kinders hun geluk niet op toen ze allebei een paar ons mochten scheppen.
Uiteraard moest ik daar weer foto's van nemen en promt word ik op mijn schouder getikt of ik daar weer mee wil stoppen. Goed hoor, ik heb ze nu toch al. Bryan zegt:" Nog geluk dat je ze niet moest wissen..." Nou, dan moeten ze echt van goede huize komen hoor! Ik wis natuurlijk niks....
Ook was er een "tabaks-winkel". John ook blij! Hij rookt nauwelijks nog (één per dag, op zijn veranda met pilsje), maar als het zo voordelig is dat je zelfs onder de Nederlandse prijzen komt, moet je natuurlijk wel een slof meenemen. Kan hij dan weer maanden mee vooruit!
En als klap op de vuurpijl hadden ze ook nog een Mac Donalds. Dus op de terug weg zaten we allemaal te "Maccen". Leuk hoor, was ook al weer maanden geleden.
En weer zat ik klaar met mijn fototoestel. Het is inmiddels al later op de dag, en mijn inziens weer een mooi moment om elanden te spotten. Nu viel er na 20.00u zo wie zo niet veel meer te zien omdat het toen al donker was. En donker is in Noorwegen ook echt donker!
Maar helaas, ook nu lieten ze zich mooi niet zien! Wel overal van die waarschuwingsborden, maar geen elanden.
Moet je opletten, als ik een keer nét niet mijn toestel vast heb, zien we er één. Of als ik even ingedut ben... of als ik zelf rij(Dat is inmiddels ook geen probleem meer, hoewel ik grote afstanden liever als passagier afleg)...
Maar goed, voordat ik een jongetje ben zullen we er wel eens ééntje zien...

We waren om 21.00u thuis. Eigenlijk best wel moe, maar we konden terug kijken op een hele leuke dag. Ook de kinderen hadden en van genoten.
En als we nou weten dat we weer een hoop kleding o.i.d nodig hebben, zullen we zeker overwegen om een zondagje Zweden te doen. Alleen vertrekken we dan nog iets vroeger, dan hebben we wat meer tijd. We weten nu dat het kan, op zondag gewoon winkelen zonder de drukte van de "koop-goot"!
Heerlijk!